Voorstel ChristenUnie steun voor verenigingen aangenomen

zaterdag 06 augustus 2016 19:20

Ongeveer twee jaar geleden, net na de aanvang van de nieuwe raadsperiode, werden de subsidies voor verschillende Renswoudse verenigingen gekort. Afgesproken werd om 30% te bezuinigen. Ondanks dat de VVD en ChristenUnie tegen het voorstel hadden gestemd, werd het voorstel door een meerderheid van de gemeenteraad toch aangenomen. De ChristenUnie besloot een paar maanden geleden om verenigingen te bezoeken om de mogelijke effecten van het toegepaste subsidiebeleid vast te stellen.

Voetbalvereniging Renswoude, christelijke zangvereniging Con Amore en Sportvereniging Renswouw blijken het alle drie financieel niet gemakkelijk te hebben. De verlaging van de subsidie is hiervoor niet de primaire oorzaak. In een brief aan de gemeente constateert Sportvereniging Renswouw echter dat de financiële situatie van de vereniging na de verlaging van de subsidie er ‘duidelijker slechter op [is] geworden’. Con Amore stelt in haar brief aan de gemeente dat het ‘financieel heel slecht gaat met de vereniging’. Eén van twee hoofdredenen aangegeven door Con Amore voor deze slechte situatie is het dichtdraaien van de subsidiekraan. Wat veel mensen niet weten is dat ook Voetbalvereniging Renswoude een klein verlies heeft geleden. De verliezen zijn bij de voetbalvereniging niet schrikbarend. Daarom zou een financiële tegemoetkoming van de gemeente in de vorm van een bijdrage aan de velden deze vereniging weer relatief gemakkelijk in de groene cijfers kunnen brengen.

De noodzaak om het subsidiebeleid te herzien werd verwoord in een voorstel dat door de ChristenUnie werd ingediend tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering. Het voorstel was gebaseerd op de financiële situatie van de verenigingen en was in overleg met de verenigingen tot stand gekomen. Ondanks de vurige pleidooien van Con Amore en Sportvereniging Renswouw werd het voorstel niet gesteund. Alleen de VVD en ChristenUnie steunden het voorstel. De bedoeling van het voorstel was niet om alle verenigingen per direct een extra subsidie te geven, maar om na overleg en verdere analyse te bepalen of het noodzakelijk was om het subsidiebedrag te wijzigen. De ChristenUnie erkent daarbij dat verenigingen ook een tegenprestatie moeten leveren en niet achterover kunnen leunen. Uit de presentaties en de brieven van de verenigingen bleek echter dat de verenigingen al allerlei activiteiten ontplooien. Van verhogingen van contributies en ledenwerving tot sponsorlopen en minder sparen. Van achterover leunen is dus geen sprake.

Uiteindelijk werden nog twee afgezwakte voorstellen ingediend die alleen zagen op de verenigingen die het meest gebaat zijn bij hulp van de gemeente: Con Amore en Sportvereniging Renswouw. Eerst werd geprobeerd om de gemeenteraad zover te krijgen om verenigingen te ondersteunen ‘met als doel instandhouding van deze verenigingen’. Con Amore vervult bijvoorbeeld een belangrijke maatschappelijke functie. Als de vereniging niet meer bestaat dan kan het bijvoorbeeld zo zijn dat ouderen (verder) vereenzamen. Ondanks dat de vereniging financieel mogelijk niet meer zonder subsidie zou kunnen leven in de toekomst, pleitte de ChristenUnie voor instandhouding van deze vereniging zolang het een maatschappelijke functie vervult. Om draagvlak voor het voorstel te vergroten, werd overigens alleen maar om ondersteuning gevraagd. Financiële ondersteuning werd dus niet meer expliciet gevraagd. Desalniettemin kon ook dit voorstel alleen op steun van de VVD en ChristenUnie rekenen, waardoor het voorstel niet voldoende draagvlak had.

Het goede nieuws is dat het laatste voorstel wel is aangenomen. De gemeenteraad heeft besloten om Con Amore en Sportvereniging Renswouw ‘in alle redelijkheid te ondersteunen’. De ChristenUnie was verheugd dat de gemeenteraad unaniem van mening was dat deze verenigingen wel ondersteuning nodig hebben gezien hun penibele financiële situatie. Hoewel het niet een herziening van het subsidiebeleid is, is de ChristenUnie desalniettemin blij dat de gemeenteraad verenigingen niet aan hun lot overlaat. We moeten blijven erkennen dat het verenigingsleven van groot belang is voor Renswoude en dat verenigingen geholpen moeten worden indien nodig.

« Terug

Reacties op 'Voorstel ChristenUnie steun voor verenigingen aangenomen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.